Neki pacijenti/korisnici nakon boravka u bolnici ostaju kratko u staračkom domu. Nakon što se oporave, odlaze kući. Međutim, većina korisnika doma za stare tamo živi stalno jer imaju fizička ili mentalna stanja koja zahtevaju stalnu negu i nadzor.
Dom za stare Milidom Lux Beograd, Partizanska 34.

Dom za stare iskustvo

Moja majka je provela dva meseca u Domu za stare Milidom Lux Beograd nakon što je bila hospitalizovana. Ovo je moja kratka priča, iskustvo o njenom boravku u domu. Pri samom dolasku u dom za stare posle bolnice, bila je preslaba da bi sama ustala iz kreveta zbog teške infekcije, pa bi joj donosili doručak u krevet. Kasnije bi joj pomogli da se obuče i vodili su je na fizikalnu terapiju u okviru doma.

Nakon fizikalne terapije, mogla je da bira da ode u dnevnu sobu, gde bi sedela među ostalim korisnicima doma Milidom Lux, uz TV i lagodnu priču. Posle bi otišla u trpezariju na ručak, a zatim bi je vratili u svoju sobu na popodnevno spavanje. Na kraju dana bi je vozili na večeru, a kasnije bi joj pomogli da se svuče i legne u krevet. Pomagali su joj da se tušira i kupa. Stalno sam joj govorila da vredno radi terapije i sluša osoblje doma i fizikalnog terapeuta da bi se što pre vratla nama. Mama se polako oporavljala i podizala iz kreveta uz pomoć osoblja doma. Ja Vam ovde iznosim njenu svakodnevnu rutinu u domu koja je njoj pomogla da se oporavi i rehabilituje.

Oporavak u domu sa stare

Kad se malo podigla i oporavila mogla je sama da organizuje dan. Sa doručkom bi došao dnevni raspored aktivnosti. Svakodnevno su imali nekoliko različitih stvari - stvari poput diskusija o trenutnim događajima, igranje karata, šaha itd. Medicinska sestra joj je svakodnevno dolazila nekoliko puta kako bi izdala lekove i pitala za njene potrebe. Doktor doma za stare bio je tu 24 sata, a po potrebi bio je pozvan i lekar specijalista. Ručak i večera, opet je imala izbor između posluženja u svojoj sobi i trpezarije. Mogla je da bira hranu iz jelovnika koji se svakodnevno i sezonski menjao. Ishrana u domu za stare. Imala je udoban studio apartman (TV, klima uređaj) sa svojim privatnim toaletom i privatnim tušem. Bilo nam je dozvoljeno da ukrasimo njenu sobu fotografijama iz njenog doma, kao i njenom udobnom stolicom. Napravili smo joj kućnu atmosferu u apartmanu doma po savetu socijalnog radnika Katarine Stanojković. Socijalni radnik doma Nazvala ga je „svojim domom“.

Dom Milidom Lux ima lepu baštu okupanu cvećem gde pacijenti mogu da sede na suncu ili u senci. Bašta poboljšava mentalno i fizičko zdravlje pacijenta, pomaže ljudima koji žive sa demencijom da se opuste i relaksiraju.

Mama je skoro izašla iz Doma Milidom Lux i imamo samo pozitivne i lepe utiske o nezi, terapiji i boravku. Ako sam nekom pomogla pričom o mami, ovim mojim iskustvom, biće mi drago. Hvala svim zaposlenim od sestara, doktora, kuvara, pomoćnog osoblja Doma Milidom Lux Beograd.