U Srbiji moždani udar je prvi uzrok smrti kod žena, dok je kod muškaraca na drugom mestu. Osim što se radi o bolesti sa veoma visokom smrtnošcu, moždani udar je neurološka bolest sa najvecim stepenom invaliditeta i sa visokim procentom ponavljanja.
Dom za stare Milidom Lux Beograd, Partizanska 34.

Oporavak posle moždanog udara

Ako se brzo preduzmu ispravne mere nakon moždanog udara, osoba možda neće imati dugotrajni invaliditet. Prepoznati simptome moždanog udara i odmah pristupiti lečenju je veoma važno. Znanje o tome kako se mozak oporavlja nakon moždanog udara je ograničeno i moramo još mnogo toga da naučimo. Neke moždane ćelije mogu biti samo privremeno oštećene, i možda će ponovo funkcionisati. U nekim slučajevima mozak nadoknađuje oštećene ćelije i ponovo organizuje svoje funkcionisanje. Ponekad drugi region mozga preuzme ulogu iz regiona oštećenog moždanim udarom. Oporavak se razlikuje od osobe do osobe - neki se mogu potpuno oporaviti, dok drugi mogu ostati sa nekim invaliditetom ili poteškoćama u nekim oblastima. Neki ljudi se često oporavljaju tokom prve godine, ali oporavak se može nastaviti dugo nakon toga. Vreme oporavka je različito za svaku osobu, ali obično traje duže kod težih udara. Oporavak je postepen proces jer mozgu treba vreme da zaraste. Rehabilitacija znači da pokušavate da vratite funkciju što je moguće bliže normalnoj i prilagođavate se invaliditetu. Fokus je na tome da budete u stanju da obavljate svoje uobičajene aktivnosti u svakodnevnom životu, da se krećete se i budete što samostalniji.

Rehabilitacija posle moždanog udara

Rehabilitacija obuhvata negu i sprovođenje fizikalnog tretmana, čija rana primena sprečava pojavu rana na koži od ležanja, zapaljenje pluća i urinarnog sistema, duboke venske tromboze i plućne embolije, opstipacije, a za konačan cilj ima funkcionalno osposobljavanje bolesnika u najvećoj mogućoj meri. Funkcionalno osposobljavanje započinje narednog dana u bolnici posle moždanog udara u slučaju tromboze i embolije, ukoliko to opšte stanje pacijenta dozvoljava. Od samog početka pacijenta treba podsticati da sam menja položaj u postelji i da prelazi u sedeći položaj, uz pridržavanje rukom, da sam koristi gusku i lopatu. Vi i vaša porodica, medicinsko osoblje u domu, veoma ste važni članovi tima oporavka. Imamo aktivan program rehabilitacije u domu za stare koji ukljucuje aktivan rad fizioterapeuta sa korisnikom. Rehabilitacija u nasem domu za stare uključuje pomoć u veštinama kao što su: svakodnevne aktivnosti npr. hodanje, oblačenje, pranje, doterivanje, ravnoteža i mobilnost, upotreba ruke i šake, govor i razgovor.

Dom za stare i moždani udar

Različiti članovi tima doma sarađivaće sa vama na usavršavanju veština u raznim oblastima. Od vitalnog je značaja da uložite najviše napora u rehabilitaciju kako biste povećali šanse za bolji oporavak. Rehabilitacija je stalan proces i za neke može potrajati. Ovo je, takođe, bolest sa visokim procentom ponavljanja, tako da će svaki treći bolesnik, u periodu od 5 godina, ponovo doživeti moždani udar.