Dom za stare Milidom Lux Beograd pruža komforne uslove u procesu rehabilitacije i preloma kuka. Pozovite dom i konsultujte se zajedno sa našim osobljem u vezi svega sto Vas zanima. Nakon preloma kuka, imaćete prilagođeni program rehabilitacije u domu za stare, koji će vam pomoći da što pre povratite svoju mobilnost i nezavisnost.

Prelom kuka i rehabilitacija u domu za stare

Prelomi kuka su uobičajene povrede koje se najčešće mogu videti kod starije (gerijatrijske) populacije. Ovi prelomi imaju uticaj koji prevazilazi očigledne ortopedske povrede i troše veliki deo zdravstvenih resursa. Otprilike 50% pacijenata koji su bili nezavisni pre frakture kuka ne mogu da povrate nezavisnost.

Termin fraktura kuka može se odnositi na frakturu vrata butne kosti, intertrohanterne butne kosti ili subtrohanterne butne kosti. Lokacija preloma u jednom od ovih anatomskih regiona je važna i diktira potencijalne mogućnosti lečenja.

Rehabilitacija u domu za stare

Rehabilitacija započinje što je pre moguće nakon operacije preloma kuka, često u roku od jednog dana. Početni ciljevi su da se ljudima pomogne da zadrže nivo snage pre preloma (održavajući ih pokretnim i sprečavajući gubitak mišićnog tonusa) i sprečavaju probleme koji nastaju usled ležanja u krevetu.

Osoblje doma za stare Milidom Lux Beograd je tu da obezbedi sve što je neophodno u procesu rehabilitacije. Ohrabrenje i podrška voljenih osoba i tima za negu u domu za stare biće važni u procesu oporavka. U većini situacija može biti potrebno između devet meseci i godinu dana da se potpuno oporavite od ove vrste povreda.

Dokazano je da brza operacija i efikasan program rehabilitacije smanjuju dužinu boravka u bolnici i pomažu joj da brže oporavi mobilnost. Nakon preloma kuka, sledit ćete program rehabilitacije koji uključuje vežbe koje pomažu u poboljšanju vaše snage i pokretljivosti.

Vaš individualizovani program u domu, zavisiće od vašeg trenutnog nivoa kondicije i pokretljivosti i može uključivati nešto od sledećeg:

  • vežbe za nošenje tegova - gde stopala i noge podržavaju vašu težinu, poput hodanja
  • vežbe bez opterećenja - gde stopala i noge ne podržavaju vašu težinu, poput vožnje biciklom
  • vežbe na traci za trčanje - poput hodanja različitim brzinama i nagibima
  • vežbe snage i treninga ravnoteže

Izuzetno je važno da sledite svoj program rehabilitacije nakon preloma kuka kako biste osigurali da vratite što više kondicije i pokretljivosti. Život u domu za stare Milidom Lux Beograd i rehabilitacija koje se odvija u domu može imati pozitivan efekat na sve dimenzije zdravlja.